RULL: “AMB LA VINYETA TINDRÍEM 300 MILIONS ANUALS PER INVERTIR”
NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 7 de juny del 2017
El conseller Josep Rull defensa la vinyeta en el marc de la Jornada Catalana de la Mobilitat 2017
RULL: “AMB LA VINYETA TINDRÍEM 300 MILIONS ANUALS PER INVERTIR”
Rull ha donat suport a la feina de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) de reivindicar un transport a la demanda de segona generació, és a dir, no basat en horaris sinó en la necessitat dels usuaris
El president de l’AMTU, Jordi Xena, ha demanat que tots els municipis de Catalunya, grans i petits, siguin igual d’importants i decisoris en la governança de la mobilitat”
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha aprofitat la conferència inaugural de la Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 per defensar la vinyeta. La Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 es fa durant tot el dia a Castellbisbal i està organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Una jornada que reuneix unes 400 persones i on enguany es debat sobre el paper dels municipis en la governança de la mobilitat.
Rull ha defensat que amb la implantació de la vinyeta el Govern disposaria de 300 milions d’euros cada any per destinar-los al transport públic, “per millorar el sistema de Rodalies, millorar el transport públic per carretera i millorar el transport a la demanda”, ha exposat. Rull demana posar en marxa la vinyeta per alliberar recursos hipotecats del pressupost de Territori i Sostenibilitat. Aquest any 2017, el 40% dels diners que gestiona el departament de Rull estan destinats, per exemple, a pagar peatges a l’ombra. Enguany seran 185M€.
Rull ha destacat que malgrat aquesta hipoteca el Govern està començant a desbloquejar algunes infraestructures clau, com el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat a Terrassa, també a Sabadell, les quatre noves estacions a l’L10 Sud del metro, la d’Ernest Lluch de l’L5, el perllongament de l’L8 i ha explicat que s’està a punt de culminar el desplegament de la xarxa de busos d’altes prestacions exprés.cat.
El conseller també ha donat suport a la feina de l’AMTU en reivindicar un transport a la demanda de segona generació, és a dir, que no estigui basat en els horaris sinó en les necessitats dels usuaris.
Les declaracions del conseller han estat precedides pels discursos del president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, i per l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, ciutat que acull la Jornada Catalana de la Mobilitat.
Jordi Xena, president de l’AMTU, ha demanat que tots els municipis de Catalunya, grans i petits, “siguin igual d’importants i decisoris en la governança de la mobilitat”. També ha dit que s’aprofiti la Lei de Finançament del Transport Públic aprovada el 2015 “per dotar a tots els ajuntaments de Catalunya, en la seva proporcionalitat, de la mateixa capacitat inversora que una ciutat gran, i a la vegada, incloure’ls a la governança del sistema, amb tots els seus drets i els seus deures”. A més, ha reclamat “que tots els ajuntaments juguem un paper clau en la nova governança que determinarà la gestió de la mobilitat i les seves infraestructures en els propers anys”.
Xena també ha destacat la posada en marxa de la redacció del Pla de Mobilitat del Vallès que, entre altres aspectes, “haurà de definir les necessitats en infraestructures viàries i, per exemple, abordar el transvasament global de passatgers i mercaderies”.
Per la seva banda, l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, ha demanat millores “perquè sense finançament no hi ha governança que valgui”.
Fins al vespre, l’auditori “Els Costals” de Castellbisbal, acull la Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 que aquest any se centra en el paper dels municipis en la governança de la mobilitat i que compta amb la presència d’expert nacionals i internacionals d’aquest àmbit.
Per a més informació:
Elisenda Pifarré – 661 846 363 – premsa@amtu.cat
Web de La Jornada Catalana de la Mobilitat: http://jornadamobilitat.cat/juny2017/