El Campus Motor Anoia acull la Jornada Catalana de la Mobilitat, centrada en el transport públic amb vehicles autònoms
NOTA DE PREMSA
El Campus Motor Anoia acull la Jornada Catalana de la Mobilitat, centrada en el transport públic amb vehicles autònoms
Tindrà lloc els dies 6 i 7 de juny, i comptarà amb la presència d’experts nacionals i internacionals que ja estan treballant en aquest camp
Durant els dos dies de la Jornada hi haurà un autobús autònom en exposició
Castellolí, 17 de maig de 2018.- Ahir es va presentar la Jornada Catalana de la Mobilitat, organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) en col·laboració amb Consell Comarcal de l’Anoia, que tindrà lloc els propers 6 i 7 de juny al Campus Motor Anoia. La catorzena edició de la Jornada Catalana de la Mobilitat tractarà del transport públic amb vehicles autònoms.
La Jornada s’organitza cada any en un dels municipis adherits a l’AMTU i aquest any s’ha escollit el Campus Motor Anoia, situat a Castellolí, com a seu. Impulsat pel Consell Comarcal de l’Anoia, aquest és un centre de formació teòrica i pràctica especialitzat en l’àmbit del motor, i que ja s’ha convertit en un referent pel que fa a la promoció del vehicle connectat i el vehicles autònoms. L’aposta de l’AMTU a l’hora d’escollir aquest centre, “demostra i dona sentit al projecte del Campus Motor Anoia que la comarca es posicioni i sigui un referent en l’àmbit del motor”, ha afirmat Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia.
Pel que fa al tema central de la Jornada, Jordi Xena, president de l’AMTU, ha explicat que “els experts auguren que el 2020 ja podríem arribar a veure els primers vehicles autònoms a les nostres ciutats” i que, de fet, l’experiència d’introduir autobusos autònoms en el transport públic urbà ja es du a terme actualment en diverses ciutats d’arreu del món. Per això, l’AMTU considera necessari “començar a plantejar quin és l’escenari de futur que s’obre a Catalunya en el camp de la mobilitat i el transport públic amb l’arribada del bus autònom, i sobretot com hauran d’afrontar els municipis aquest canvi que ja està a punt de ser una realitat”.
L’arribada del vehicle autònom i el seu ús en el transport públic genera preguntes sobre la viabilitat de la seva implementació al territori i suscita moltes incògnites, sobretot pel que fa al finançament i la viabilitat, la seguretat, la legalitat i responsabilitat de l’operador i el fabricant, la integració als municipis i la transformació del model o la cultura de la mobilitat, etc. De fet, obre el debat a moltes altres qüestions. En paraules de Xena, “amb aquesta jornada volem donar les eines necessàries als municipis catalans i a les empreses operadores perquè es puguin preparar davant l’arribada d’aquest canvi paradigmàtic que, sens dubte, afectarà tota la xarxa de transport públic”.
Per la seva banda, l’alcalde de Castellolí, Joan Serra, ha destacat que el fet que Castellolí aculli aquest esdeveniment “és fruit dels més de 10 anys de treball del municipi d’especialitzar-se en el camp del motor”, i ha expressat la voluntat de “promoure el vehicle autònom i connectat a tota la comarca”.
L’organització de la Jornada espera superar l’assistència de 350 persones de l’any anterior, ja que aquesta jornada té tots els elements per despertar l’interès, no només de les persones que treballen en el camp de la mobilitat i el transport públic, sinó dels ciutadans en general.
Novetats
Com a novetats, la durada i el format de la edició d’enguany marcaran la diferència. Aquest any, la Jornada tindrà una durada de dos dies, fet que indica que aquest esdeveniment va creixent en importància. En el marc de la Jornada, podrem veure un autobús autònom en exposició. En paral·lel, els assistents podran participar en activitats interactives que es faran en el ParcMotor, com són una cursa de karts o un taller de conducció.
També, per primera vegada, i en el marc de la Jornada, se celebrarà la Nit dels Premis MobiliCat, al ParcMotor. Aquests guardons, els atorga la revista MobiliCat (editada per l’AMTU) en reconeixement a la tasca que fan a Catalunya els ajuntaments, les entitats, les empreses, les institucions, els emprenedors o les organitzacions relacionades amb la mobilitat, el transport públic i les seves infraestructures. Els premis tenen 3 categories: Premi a la Innovació, Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible i Premi d’Honor a la trajectòria.
Hub de coneixement expert
La Jornada Catalana de la Mobilitat és, des de fa anys, una cita ineludible per als agents del sector de la mobilitat, el transport públic i les seves infraestructures, ja que reuneix experts nacionals i internacionals de reconegut prestigi, amb l’objectiu d’oferir a un públic format per tècnics, regidors i operadors de mobilitat, les millors experiències en aquest camp, amb bones pràctiques que els ajudin a confeccionar uns serveis més eficients i sostenibles.
Enguany, la Jornada comptarà amb la participació de representants d’empreses i països d’arreu del món que ja han posat en marxa projectes relacionats amb l’autobús autònom com són: empreses fabricants de busos autònoms, com ara Navya o EasyMile; portaveus de les ciutats que ja han fet proves amb el bus autònom, com ara Lió, Dubai, Sant Sebastià, Màlaga o Talavera de la Reina; l’operador francès Transdev, que ja està operant línies autònomes i que aportarà la visió de l’operador, o el responsable del projecte C-Roads, en què també participa l’AMTU, i que es fa a Catalunya, concretament en el traçat de l’AP-7 entre Fornells de la Selva i Vilademuls, on es treballa per convertir-lo en una carretera intel·ligent i que serveixi de banc de proves de vehicles autònoms. Un altre dels ponents destacats serà Pere Calvet, director general d’FGC i fa poc nomenat també president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP). Participaran, a més, experts en ciutats intel·ligents, en tecnologia per al vehicle autònom, o en mobilitat i urbanisme, entre d’altres.
Més informació sobre L’AMTU
L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) treballa per a la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya. Actualment té 99 entitats associades de tot Catalunya: 97 municipis i 2 consells comarcals (Alt Penedès i Baix Llobregat), amb una població representada de 2 milions d’habitants i un volum de viatgers urbans transportats de prop de 42 milions anualment.
Més informació a: www.amtu.cat
Natàlia Cabot ncabot@undatia.es Tel. 93 189 09 19
Elisenda Pifarré. premsa@amtu.cat Tel. 93 861 39 76